top of page

REIKI - energija buđenja

Updated: Nov 16, 2022


Energija se kreće u smeru naše pažnje. Ono čemu pridajemo značaj to i raste.

Možda ste danas baš puni energije, dok ponekad osećate da vam nedostaje. Možda vam se dogodilo da "utrošite svu energiju na nekoga ili na neki projekat". Lepo je kada nam neko "podigne energiju". Energija je svuda oko nas ali i u nama. Sva materija ovog svemira je sačinjena od malih energetskih paketića poznatih kao kvanti. Bez energije ne bi postojalo ni živo ni neživo. Svaka kultura ima svoj naziv za ovu univerzalnu silu (Ki, Či, Sveti duh, Orgon, Prana...).

Pitam se kako bi bilo kada bismo mogli da kanališemo energiju koja je svuda oko nas, za svoje najviše dobro i najviše dobro svih?


Šta je Reiki?


Reiki je metoda tradicionalne medicine, jednostavan i sveobuhvatan sistem energizovanja i lečenja dodirom. Odobren je podzakonskim aktom, potpisanim od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao sredstvo za unapređenje zdravlja i rehabilitacije. Mnogi lekari u svetu kao i u Srbiji su ujedno i reiki praktičari.


Reiki je jedna od najstarijih metoda za unapređenje zdravlja.


Zasniva se na veštini kanalisanja životne energije (Rei = Univerzalna, Ki = Životna energija).

Ova veština nam omogućava da kanališemo energiju kroz naš energetski kanal (koji se nalazi u telu svih nas), polažući dlanove na određenu oblast tela osobe (ili sebe). Reiki se može koristiti i za postavljanje mentalnih ciljeva.

To znanje za ljude nije novo, svako od nas ga već ima u sebi. Setite se šta prvo uradite kada vas zaboli glava ili stomak? Prislonite ruke na taj deo tela, zar ne?


Šta Reiki nije?


Reiki nije religija – može biti kompatibilan sa različitim religijama. Nastao je upravo prikupljanjem drevnog znanja sa različitih meridijana, iz različitih kultura i religija koja su korišćena za unapređenje zdravlja i dobrobit ljudi.


Reiki nema štetnih dejstava i može se kombinovati sa drugim metodologijama i lečenjima. Nije zamena za savremenu medicinu, već se može koristiti kao dopuna. Važno je naglasiti da ukoliko imate bilo koji simptom, potrebno je da se prvo obratite vašem izabranom lekaru.


Reiki nije rešenje za sve vaše probleme. Vrlo često deluje kao da nam dodatno otežava život. Razlog za to je, što nam uvek donosi ono što je najbolje za nas, što ne znači uvek da nam donosi lakši put i ono što mi mislimo da je najbolje za nas. Praktikujući ovu jedinstvenu metodu postajemo svesniji koliko još treba da radimo na sebi. Ukoliko smo dovoljno otvoreni da dopustimo da nas povede, Reiki može biti naš podsticaj da sagledamo svoje potencijale i razvijemo ih. Pokazaće nam nepresušne izvore resursa u nama koji će nam doneti nova znanja i mogućnosti.




Benefiti Reiki metodologije

Isceljujući druge mi zapravo isceljujemo sebe.

Redovno praktikovanje energetskih tehnika nam pomaže da se oslobodimo energetskih blokada, kako bi energija u našem telu nesmetano proticala, što je preduslov za zdravlje i uspeh. Kada nam je energetski kanal protočan, dolazi do usklađivanja našeg bića na različitim nivoima - telesnom, emotivnom, umnom i duhovnom.


Reiki metoda:

  • podiže nivo energije u telu

  • smanjuje nivo stresa

  • ublažava/neutrališe bol

  • pomaže samoisceljenju organizma

  • pomaže bržem oporavku nakon operacije, bržem zarastanju rana

  • poboljšava san

Reiki se može koristiti za unapređenje zdravlja i jačanje imuniteta kod dece. Uspešno se koristi za hranjenje i isceljivanje obolelih biljaka i životinja. Jednostavno nam omogućava da unapredimo kvalitet svog života.

Teme na kojima radim sa svojim klijentima su iz različitih aspekata života, zdravlja, međuljudskih odnosa, ljubavi, finansija, postavljanje ciljeva i dr. Veoma je kompatibilan sa koučing metodologijom, o čemu sam vam pisala nešto kasnije u tekstu.




Kako je Reiki nastao?


Još uvek se ne zna tačno gde je nastao.Najstarije informacije o korišćenju univerzalne životne energije datiraju od pre 2500 godina. Spominje se u različitim spisima starog sveta Tibetanskih manastira, Sanskritskim sutrama i učenjima učitelja Indije i Kine, pa sve do Egipta, Južne Amerike, i Južne Evrope, Ova znanja nisu bila dostupna širokim javnim masama, već samo privilegovanima. Čuvala su se u mističnim školama i manastirima starih kultura.

Utemeljio ga je Japanac dr Mikao Usui početkom XX veka. Deset godina je prikupljao sva postojeća znanja o korišćenju univerzalne životne energije i sistematizovao ih u ono što danas nazivamo Reiki metodom. On i njegovi učenici su tokom zemljotresa u Japanu 1922. godine, putovali iz grada u grad pomažući ljudima da iscele svoje povrede. Za to su bili i odlikovani od strane Japanske vlade. Jedna od njihovih pacijentkinja je bila i Havaji Takata, Amerikanka i prva osoba sa zapada koja je primila inicijaciju. Ona je i zaslužna za širenje ove dragocene metode na zapad. Danas su se razvili i različiti stilovi praktikovanja Reikija, ali razlike su zaista minimalne. Sve sa sobom nose zajedničku snagu i dobrobit koji nam Reiki može uneti u živote.


Kako Reiki funkcioniše?

Uspeh je zapravo postizanje najvišeg dobra, bez obzira na to šta ono trenutno predstavlja

Svaka osoba može da postane Reiki praktičar. Inicijaciju (proces otvaranja i podešavanja energetskog kanala) obavlja Reiki učitelj, i ona se prenosi linijski od učitelja ka učeniku. Samo praktikovanje je veoma jednostavno i može se naučiti veoma brzo jer nam je u suštini prirodno.



Kako izabrati terapeuta?


Kod izbora osobe, koja bi vam radila Reiki tretmane, od presudnog značaja je imati poverenja u onoga ko vas vodi. To omogućava da vaše putovanje kroz isceljenje i rast bude prijatno i osnažujuće iskustvo.


Reiki + Koučing


Praksa je pokazala da se Reiki veoma dobro dopunjuje sa koučing metodologijom. Često se dešava da na dogovorenu koučing sesiju klijent dođe pod stresom, možda zbog napornog dana na poslu, gužve u saobraćaju, ili neke trenutne teme sa kojom se suočava.


Naš um je bašta najizvanrednijih ideja, ali cveta samo kada je u miru.


Kada smo u uznemirenom stanju, potrebno je da se dovedemo u tačku mira i izbalansiranosti uma, tela i emocija, kako bismo bili u stanju da kreiramo najraznovrsnije mogućnosti i opcije. Upravo je tu posebno mesto Reikija u mojoj koučing praksi. Dovoljno je odraditi kraći petnaestominutni tretman, kako bi se klijent opustio, energizovao i mogao u resursnom stanju da pristupi koučing transformacionim tehnikama. Upravo je to razlog zbog koga sam kreirala posebne zen boost koučing programe koji kombinuju klasičan koučing, sa energetskim tretmanima i meditacijom.


Vežba: Energetski dnevnik


Ukoliko želite da bolje upoznate svoje energetsko telo, dobar prvi korak je da vodite energetski dnevnik. Na ovaj način moći ćete da osvestite šta vam oduzima energiju a šta vas ispunjava njome. Energetski dnevnik može biti lepa sveska u koju ćete svakog dana pred spavanje pisati svoje energetske uvide i u kome ćete dobiti ideje za unapređenje životne energije.


Energetski dnevnik u elektronskom obliku koji sam kreirala posebno za ovu vežbu, možete preuzeti klikom na fotografiju.




U narednom blogu, podeliću sa vama ideje kako možete napraviti sopstvenu energetsku kupku iako niste reiki praktičar, što vam može kasnije biti i jedna od ideja.


Do tada, puno lepe isceljujuće energije vam želim.


Voli vas,

Anja


izvori;

"Reiki - Put ka sebi", Margarita Milenković

"Reiki za početnike", Dejvid F. Venels

"The Reiki Sourcebook",Bronwen, F. Stiene






457 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page